Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:
- vezica biliarã (23:00-1:00)
- ficatul (1:00-3:00)
- plãmînii (3:00-5:00)
- intestinul gros (5:00-7:00)
- stomacul (7:00-9:00)
- splina și pancreasul (9:00-11:00)
- inima (11:00-13:00)
- intestinul subțire (13:00-15:00)
- vezica urinarã (15:00-17:00)
- rinichii (17:00-19:00)
- circulația sangvinã (19:00-21:00), iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.
Stomacul, splina și pancreasul
E foarte important cum ne trezim dimineața. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineața, am constata cã ele mai întâi se întind, începînd fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale și sã încercãm sã ne trezim dimineața liniștiți, acordîndu-ne cîteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã. Mulți se trezesc dimineața cu “sufletul la gurã”, cu teamă cã nu au timp de a rezolva ceea ce și-au propus... Ar fi bine sã ne trezim puțin mai devreme decît o facem de obicei pentru a simți liniștea dinainței. Între orele 7:00 și 9:00, funcțiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã ținem cont și de calitatea și cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.
În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina și pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pentru a nu forța funcția pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu funcționeazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.
Inima și intestinul subțire
Între orele 11:00 - 13:00, activitatea inimii e la capacitate maximă. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãții intense a inimii.
Din acest motiv se recomandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniște.
Între orele 15:00 - 17:00 e perioada în care functioneazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol important în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sînt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 și 19:00 rinichii funcționeazã intens. Dacã în acest interval orar, puteți beneficia, alãturi de un ceai diuretic, și de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.
Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.
Circulația sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 - 21:00.
Autorii spun cã dacã mulți pãrinți au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e câștigatã de cãtre copii. Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 și 21:00 circulația sangvinã funcționeazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul și spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.
De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp.
Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sînt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoțional și necesitã atenție. Pentru mulți dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai ușor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distracții și nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul nopții. Poate cã aceste vorbe sînt de fapt interpretarea greșită a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.
Vezica biliarã și ficatul
Între orele 23:00 și 1:00 se realizeazã intens funcțiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secrețiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncția lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-și punã cumva problema unei funcționãri greșite a bilei sau a ficatului.. Stresul și mîncarea consistentã cu prãjeli și grãsimi seara împiedicã o funcționare corectã a bilei. Compresele umede și calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea funcției bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea. E de mare importanțã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile și alimentele reci. Dacã sunt probleme în funcționarea bilei sau a ficatului, munca desfãșuratã în perioada nopții e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încã 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de funcționare al organelor interne pe parcursul unei zile.
Astfel, între orele 1:00 și 3:00 functioneazã intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite condiții, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Funcția ficatului suferã din cauza toxicitãții mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît și a stresului. De reținut e cã alcoolul și nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 și 5:00 dimineața.
Între orele 3:00 și 5:00 dimineața e rândul plãmânilor sã funcționeze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineața pentru cã plãmânii au lucrat toatã noaptea și acum dau afarã substanțele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.
Între orele 5:00 și 7:00 dimineața, intestinul gros are o funcție maximã. Hrana stã în intestinul subțire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subțire indicã probleme de digestie în intestinul subțire, iar constipațiile pun în evidențã o creștere a toxicitãții organismului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu