miercuri, 11 mai 2011

Fumatul, un ten dezastruos

   Toată lumea este conştientă de faptul că ţigările sunt un real pericol pentru sănătate. Dacă însă ai nevoie de motivaţii suplimentare pentru a renunţa la fumat, adaugă efectele vizibil dezastruoase pe care ţigările le au asupra pielii. 

 
  
1. Fumatul şi îmbătrânirea accelerată a pielii

Ţigările grăbesc apariţia prematură a ridurilor, lucru ce poate deveni vizibil după numai 10 ani de fumat. Cu cât creşte numărul de ţigări şi durata pe care se prelungeşte acest obicei, cu atât mai ridată va fi pielea. În plus, textura ei devine neuniformă, cu vase de sânge vizibile pe suprafaţă şi căpătă o nuanţă gălbui-cenuşie.  
 

2. Fumatul şi vindecarea rănilor

Fumatul nu numai că întârzie cicatrizarea rănilor, ci creşte şi riscul infecţiilor sau al rejectului în caz de grefă. Ţigările contribuie la dezvoltarea şi persistenţa ulcerelor de cauză diabetică sau arterială.  

  3. Fumatul şi cancerul de piele


Tutunul îţi dublează riscul de a dezvolta un tip de cancer de piele denumit carcinom spinocelular şi de a dezvolta cancer la nivelul gurii. Este demonstrat faptul că 75% din cancerele orale apar la fumători.    

4. Fumatul şi psoriazisul 

Studiile au arătat că fumătorii au un risc crescut de a face o boală numită psoriazis, care se manifestă prin pete roşii acoperite de coji sau chiar cruste albe. De asemenea, boala este mai extinsă şi mai severă la aceşti pacienţi. În special o anumită formă de psoriazis apare mai des la fumători. Se numeşte pustuloză palmoplantară şi apare ca numeroase leziuni purulente situate pe palme şi tălpi, dureroase. 


 
5. Fumatul şi afecţiunile vasculare 
 
Nicotina produce îngustarea vaselor de sânge, iniţial temporară, devenind în timp permanentă şi creşte riscul formării cheagurilor de sânge. Prin aceste modificări poate declanşa sau agrava degerăturile sau anumite boli vasculare (sindrom Raynaud, trombangeită obliterantă Buerger). Accentuează tendinţa de coagulare a sângelui (cu formarea consecutivă a cheagurilor) la persoanele cu trombofilie, sindrom antifosfolipidic sau care urmează tratament cu anumite medicamente. Acesta este motivul pentru care cei care urmează tratament hormonal (în scop contraceptiv sau pentru acnee) ar trebui să evite fumatul.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu