marți, 26 aprilie 2011

Cele 7 minuni ale Rusiei

1. Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei Rusia. Este un lac cu apă dulce (reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume 23000 km³) și este cel mai adânc lac de pe glob (1637 m). Numele lui derivă din limba tătară „ Bai- Kul ” lac bogat. Mai este cunoscut ca Ochi  Albastru al Siberiei și Perla Asiei pentru calitatea apelor sale. 
Deși este greu de imaginat, depresiunea lacustră din Siberia de Sud, cu suprafața ceva mai mare decât cea a Belgiei, adăpostește 10% din rezervele de apă potabilă ale lumii (exceptând ghețarii). Lacul Baikal pe lânga faptul că este cel mai adânc lac din lume, poate fi considerat și cel mai vechi prin cei circa 20-25 milioane ani de existență (exclusiv Marea Caspica și Lacul Aral) și unul dintre "muzeele vii", în care trăiesc aproximativ 800 specii de animale și 245 specii de plante endemice, proprii lui.



2. Valea Gheizerelor se află în peninsula Kamceatka și are sute de gheizere active. Aici
a erupt primul gheizer din ultimii 50 de ani. Noul gheizer este la 15 km distanţă de Valea Gheizelor.
Aici au existat 100 de astfel deizvoare intermitente, până la o alunecare masivă de teren, din urmă cu doi ani, care le-a înjumătăţit. În lume există numai 4 astfel de izvoare, în Islanda, Statele Unite, Noua Zeelandă şi cel din Rusia.



4. Statuia Mama Patria  este un nume general dat mai multor statui ce comemoreaza victoria sovietică asupra forțelor naziste,este o statuie monumentală ridicată pe colina Mamaiev din Volgograd, vechiul Stalingrad , pentru a comemora bătălia din timpul celui de al II lea Război Mondial.
Construcția monumentului a început în 1959 și s-a terminat în 1967. Două restaurări importante s-au făcut în anii 1972 și 1986.
Are o înălțime de 85 metri și conține 5.500 de tone de beton și 2.400 tone de metal. Spada măsoară 33 de metri și cântărește 14 tone, în timp ce parte suspendată a eșarfei cântărește 250 tone.





4. Palatul Peterhof se află la doar 29 de km de Sankt Petersburg, și este adesea comparat cu palatul Versailles, datorită palatelor extravagante, fântânilor aurite și grădinilor în stilul secolului 18. Peterhoful a fost rezidența de vară a lui Petru cel Mare. Situat pe coasta de sud a golfului Finlandei, teritoriul său este împărțit în patru parcuri, dintre care unul oferă o priveliște grandioasă asupra mării. Peterhoful a fost construit timp de 11 ani de către un șir de arhitecți francezi, italieni, germani, olandezi și ruși. Se compune din palat și parc, și este construit în stilul baroc. De remarcat este parcul cu fântânile sale.








5. Catedrala Sfântul  Vasile este o catedrală aflată în Piața Roșie din Moscova. Este faimoasă pentru cupolele caracteristice în formă de ceapă.
Construirea catedralei s-a făcut la ordinul țarului Ivan cel Groaznic pentru a comemora cucerirea hanatului Kozan și a fost realizată între 1555 și 1561. La început biserica a fost construită din lemn, pe locul ei fiind construită catedrala.








6.  Stâlpii Man-Pupu-Nyor sunt alcătuiți din șapte roci alcătuiesc formațiunea Man-Pupu-Nyor (micul munte al zeilor), localizată în Republica Komi, o zonă a Rusiei aflată în Munții Urali. Cei șapte stâlpi au între 30 și 42m înaltime și s-au format prin eroziunea continua (200 milioane ani) a muntelui din care faceau parte.Legenda spune că sunt uriași răi care au fost vrăjiți și transformați în piatră.
Locația este destul de inaccesibilă. Se poate ajunge cu elicopterul sau cu snowmobilul.



7. Muntele Elbrus are altitudinea de 5.642 m deasupra n.m , fiind cel mai înalt munte din Caucaz de unii geografi fiind considerat și cel mai înalt munte din Europa. Acest fapt este controversat, unii consideră Montblancul cel mai înalt, deoarece Elbrus se află chiar la granița dintre Europa și Asia. Muntele este un vulcan stins care are două vârfuri „Vârful de est” ( 5.642 m) și „Vârful de vest” ( 5.621 m), ambele sunt acoperite de ghețari (145 km²), distanța dintre piscuri este 1500 de m, punctul cel mai înalt al vârfului fiind marginea craterului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu