marți, 3 mai 2011

Interviu cu dr. Maria Chirilă


"Vinovații se află "sus" și ar trebui trași la răspundere".

- Aditivii alimentari ocupă un loc de frunte pe listă neagră a dușmanilor sănătății. Ce ar trebui să știm despre ei?


- Prezența aditivilor în alimentele de pe piețele românești reprezintă o adevarată crimă la nivel național și ar trebui să reacționeze toți cei care își dau seama de asta, până când nu este prea târziu. Să luăm de exemplu pâinea, despre care revista dumneavoastră a scris de curand. Se știe că folosirea făinii albe, care prin procesul de măcinare a grâului își pierde toate substanțele nutritive, duce la o sărăcire a pâinii în vitamine, minerale și fibre. Dar asta este nimic pe lângă aditivii folosiți la prepararea ei. Să luăm numai câțiva din așa-numiții "afânători", substanțe sau combinații de substanțe care eliberează gaze ce contribuie la creșterea volumului aluatului:
  • E-327 (lactatul de calciu) - poate provoca dereglări gastrointestinale, în special la copii;
  • E-341(fosfat dicalcic), sare minerală întâlnită în roci și oase, produce tulburări digestive;
  • E-554 (aluminosilicat de sodiu), provoacă dismorfisme placentare în timpul sarcinii;
  • E-541 (fosfat de aluminiu și sodiu bazic și acid) este interzis în unele țări, dar este admis în România;
  •  E 110 (galben sunset Fcf) se folosește în panificație și patiserie, la prepararea înghețatelor etc. și provoacă urticarie, tumori renale, indigestii, anorexie; s-a dovedit cancerigen în unele experimente pe animale; este interzis în unele țări, dar permis, din nefericire, în România;
  • E 432 (polisorbat 20) este folosit în produse finite de patiserie; interzis în unele țări, admis în România;
  •  E 282 (propionat de calciu), folosit în panificație și patiserie; provoacă erupții cutanate și migrene.


- În calitatea dvs. de medic, vă confruntați cu aceste simptome în mod direct. Puteți confirma nocivitatea aditivilor?


- Pâinea albă aditivată crește incidența cancerului de tub digestiv (în special colon și rect), provoacă un dezechilibru plastic/energetic, adica induce o săracire în substanțe plastice (minerale, fosfolipide, aminoacizi, fibre) și crește aportul de calorii prin conținutul excesiv în amidon. Persoanele care consumă pâine albă suferă des de constipație, dismicrobisme intestinale, au colonul iritabil și fac adesea colite de fermentație. Pâinea alba este un factor care favorizează agravarea diabetului zaharat și crește incidența alergiilor de origine alimentară prin aditivii pe care îi conține.

"Orice suplimentare cu fier induce periculos creșterea incidenței cancerelor"

- Recent, Guvernul României a obligat procesatorii din panificație să adauge fier în pâine. Cum comentați?


- Avem aici încă un adevărat atentat la sănătatea publică. Numeroase studii publicate în tratatele clasice și în revistele de specialitate (accesibile inclusiv pe internet) demonstrează efectele periculoase ale acestei practici. Este o iluzie să-și închipuie cineva că o alimentație greșită (sărăcăcioasa), specifică majorității populației noastre, se poate rezolva doar adăugând fier în pâine. Pe de altă parte, nu trebuie pierdut din vedere faptul că fierul este un substrat nutritiv pentru celula neoplazică (canceroasă), deci orice suplimentare cu fier induce periculos creșterea incidenței cancerelor printre consumatori. Boala Alzheimer este corelată cu creșterea fierului în sânge. O serie de boli se agravează: hemocromatoza, anemiile hemolitice, hemofiliile, retinopatiile, insuficiența cardiacă.

"Sarea iodată - un fel de experiment de tip Auschwitz"

 

- Să mai alegem un aliment compromis de pe raftul cămării: sarea, un alt exemplu de folosire irațională a aditivilor alimentari...


- Da, mai ales sarea albă extrafină, iodată pe deasupra, tot în urma unei hotărâri de guvern. Sarea din bucatele noastre zilnice. Pentru o scurtă informare, sarea este tratată cu următorii aditivi:
  •  E 535, adică ferocianura de sodiu, ca antiagregant;
  •  E536, ferocianura de potasiu, un aditiv interzis în Anglia, dar admis în România.
Sarea astfel aditivată conține de 30 de ori mai puțin magneziu decat sarea integrală. Pe de altă parte, sarea extrafină este mai bogată în sodiu, exact elementul implicat în decompensarea insuficienței cardiace. Consecințele folosirii sării extrafine sunt dramatice:
  • creșterea incidenței bolii cardiace ischemice, datorită deficienței de magneziu;
  • accelerarea proceselor de ateroscleroza și decompensări ale insuficienței cardiace prin aportul de sodiu;
  • toxicitatea indusă de ferocianura de sodiu sau potasiu.
În acest timp, iodarea universală a sării determină efecte adverse grave:
  •  hipertiroidie indusă în populația cu funcție normală ;
  •  agravarea unei hipertiroidii preexistente;
  •  creșterea ratei cancerului tiroidian;
  •  creșterea volumului glandei tiroide.
  •  afectarea vederii prin toxicitate directă asupra tiroidei;
  • creșterea incidenței bolilor alergice (inclusiv a socului anafilactic la iod - boală cu un procent înalt de mortalitate);
  • hipotiroidie fetală, indusă în viața intrauterină la femeile care consumă sare iodată.
Merită menționat și faptul că iodarea universală a sării nu se justifică, deoarece numărul de hipotiroidii este mic în România (cifrele oficiale oscilează în jurul valorii de 12.000 cazuri). Consider, deci, că a acorda întregii populații a tării numai un singur sortiment de sare - iodată - este un fel de experiment de tip Auschwitz.
La fel și în situația zahărului rafinat, care este cancerigen și, după ultimele cercetări, este vinovat de afecțiunile articulare.

"Guma de mestecat - boli alergice și retard intelectual"


- Ce se întâmplă cu produsele destinate copiilor?


- Toate dulciurile au aditivi nerecomandați copiilor, folosiți ca indulcitori sau coloranți. Să luăm ca exemplu guma de mestecat - un produs de succes, printre tineri mai ales. Gumă de mestecat este un "aliment" aproape în întregime artificial; numai guma (care de fapt nu se consumă), provine din cauciuc natural, în rest, toate ingredientele (în număr de 11-15) sunt de sinteză.
Iata-le:
  •  E 951 (aspartam) - este considerat de majoritatea cercetătorilor unul din cele mai toxice E-uri. Este interzis în unele țări, este admis în România. "Department of Health and Human Services" raportează, în 1994, circa 70 de simptome diferite provocate de aspartam (indulcitor): migrene, spasme musculare, erupții cutanate, tahicardie, lentoare psihică, insomnie, scăderea memoriei etc.
  • E 954 (zaharina) - a fost fabricată pornindu-se de la toluen; numeroase studii pe animale demonstrează efectul cancerigen al acesteia;
  • E 210 (acid benzoic) - provoacă hiperactivitate la copii, crize de astm bronsic, alergii.
  • E 133 (albastru de briliant) - provoacă puternice reacșii alergice.
Folosirea în exces a gumei de mestecat stimulează secrețiile digestive (crește aciditatea, activitatea clorohidropeptica) și dacă acestea nu sunt tamponate de alimente, se ajunge la gastrite hiperacide și ulcer. De asemenea, E-urile din gumă cresc incidența bolilor alergice, a tumorilor cerebrale, chiar a retardului intelectual. Sunt de acord cu guma naturală de mestecat, așa cum o folosesc chinezii și alte popoare orientale, o gumă bogată în uleiuri esențiale de eucalipt, care are efect dezinfectant asupra cavității bucale, dar nu cu gumă comercializată la noi.

"Cea mai gravă situație în cazul copiilor o reprezintă laptele praf"


Dar cea mai gravă situație, în cazul copiilor, este aceea a laptelui praf. Transformarea laptelui integral, natural, în lapte praf, duce la o sărăcire masivă în principii nutritive. De aceea, producătorii de lapte praf încearcă să-l "reimbogățească", inclusiv cu aditivi:
  • E 555 (silicat de aluminiu și potasiu) - studiile îl implică în declanșarea și agravarea bolii Alzheimer; este admis în România, interzis în alte țări;
    Sulfat de cupru (piatră vânătă cu care se stropește vița de vie).

Sunt mii de cazuri de copii bolnavi care umblă de la un spital la altul, cu boli alergice grave, de la simple alergii cutanate, până la Edemul Quinque sau chiar șoc anafilactic. S-a dovedit că, de fapt, copiii nu mai fac alergii la un anume aliment, ci la substanțele chimice cu care este "îmbogățit" alimentul respectiv, adică la substanțele chimice de sinteză din alimente.
"Codul nostru genetic are înregistrate doar alimentele naturale"

- Situația descrisă de dumneavoastră pare dramatică. Ce ne rămâne de făcut?

- Oamenii trebuie să știe că organismul nostru funcționeazaă că un computer perfect și ca avem în memoria lui codul genetic cu care ne-am născut, cu care ne-a lăsat Dumnezeu. Acest cod genetic are înregistrate doar alimentele naturale. El recunoaște, de exemplu, sucul de lămâie și vitamina C, dar nu accepta vitamina C de sinteză, artificială, cu care sunt îmbogățite așa-numitele sucuri răcoritoare. Din observațiile mele, peste 200 de substanțe chimice străine codului nostru genetic intră zilnic în corpul nostru. Este foarte periculos să aduc în organism nucleotide străine corpului meu (vitaminele de sinteză - B6, Pp, A, calciul, sulfatul de cupru, iodura de potasiu, acidul folic și altele) pentru că așa declanșez anticorpi, antinuclei, anticelule și apar bolile imune, autoimune și cancerele. Soluția este întoarcerea la natura, la hrană naturală, neîmbogățită chimic.
"Cel mai criminal aliment este carnea de pasăre"

- Este foarte greu, mai ales pentru orășeni, să mânânce numai alimente naturale. Dați-ne totuși câteva sfaturi pentru o dietă echilibrată, mai puțin nocivă. Ce să mâncăm?

- În primul rând, trebuie scoase din alimentație toate aceste alimente-otravuri de care am vorbit, apoi făcută o selecție foarte severă a alimentelor bune. Cel mai criminal aliment este carnea de pasăre, atât de recomandată în toate dietele. Și asta, pentru că în fermele noastre, păsările sunt hrănite cu concentrate, proteine degradate, antibiotice și hormoni. (Nu intră în această categorie păsările crescute cu grăunte de cereale.)
Este foarte bun peștele proaspăt, peștele sălbatic, nu acela din crescătorii și nu congelat. Este foarte bună carnea de berbecuț și carnea de vită, cu observația să fie vița crescută la noi, în România, nu importată. Cea mai bună pâine este aceea făcută în casa, cu faină de la țărani, care n-a fost "îmbogățită" cu cancerigenul fier și cu alți aditivi și afânători. În loc de ardei, roșii, castraveți de seră, toate periculoase pentru că sunt tratate chimic, avem mai ales acum, primăvara, leurda, untisorul, stevia, urzicile și păpădia, care nu numai că ne hrănesc, dar ne și curăță corpul de toxine. Brânzeturile și lactatele trebuie cumpărate de la țărani sau de la producători ecologici care hrănesc natural animalele, nu cu concentrate. Atenție și la fructele și legumele modificate genetic. Acestea afectează imunitatea și induc boli grave, cum ar fi cancerul. Toți se agită acum în ceea ce privește soia modificată genetic. Vinovați sunt cei care au permis aducerea în țară a acestor seminte. Cine sunt ei? Cine a aprobat cultivarea ei? Aceștia ar trebui să plătească. Eu cred că țăranul simplu n-a avut de unde să știe de asta. Vinovații se află în ministere și ar trebui trași la răspundere. Guvernanții ar trebui convinși sa pună mai presus de înteresele economice, sănătatea populației.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu